Het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid
Als ondernemer wilt u uzelf goed verzekeren tegen mogelijke risico’s. Maar welke verzekering past bij uw situatie? Twee belangrijke verzekeringen die vaak worden genoemd, zijn de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Hoewel ze allebei te maken hebben met aansprakelijkheid, richten ze zich op verschillende soorten risico’s. In deze blog leggen we het verschil uit en helpen we u bepalen welke verzekering u nodig heeft.
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen financiële schade die ontstaat door fouten of nalatigheid in uw werk als professional. Het gaat hier om zogenaamde zuivere vermogensschade, zoals foutief advies, contractuele fouten of een vergissing in berekeningen.
Voorbeeld van beroepsaansprakelijkheid:
U bent architect en maakt een fout in een bouwtekening, waardoor de bouw vertraging oploopt. De opdrachtgever lijdt hierdoor financiële schade en stelt u aansprakelijk. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de kosten van de claim.
Lees hier meer informatie over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Voor wie is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering bedoeld?
De BAV is met name belangrijk voor kennisintensieve beroepen zoals:
- Architecten en ingenieurs.
- IT-consultants.
- Advocaten en juristen.
- Financieel adviseurs en accountants.
Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt materiële schade en letselschade die door u, uw medewerkers of bedrijf wordt veroorzaakt bij derden. Dit kan gaan om schade aan spullen of lichamelijk letsel, maar geen zuivere financiële schade zoals bij beroepsaansprakelijkheid.
Voorbeeld van bedrijfsaansprakelijkheid:
Een medewerker laat per ongeluk koffie vallen op de laptop van een klant tijdens een bespreking. De AVB vergoedt de kosten voor de schade aan de laptop.
Lees hier meer informatie over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Voor wie is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bedoeld?
Een AVB is relevant voor vrijwel alle ondernemers, ongeacht de branche. Denk bijvoorbeeld aan:
- Winkeliers en horecabedrijven.
- Bouwbedrijven.
- Dienstverleners die regelmatig bij klanten over de vloer komen.
De belangrijkste verschillen op een rij:
Aspect | Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) | Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) |
Soort schade | Zuivere vermogensschade | Materiële schade en letselschade |
Doelgroep | Kennisintensieve beroepen | Brede doelgroep: vrijwel alle ondernemers |
Voorbeelden | Foutief advies, contractbreuk | Schade aan eigendommen of letsel bij derden |
Verplichting | Soms verplicht (bijv. architecten, accountants) | Vrijwillig, maar sterk aanbevolen |
Zijn beide verzekeringen nodig?
In de meeste gevallen is het verstandig om zowel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering als een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Stel, u bent een zelfstandig ingenieur:
- De BAV dekt de schade door fouten in berekeningen.
- De AVB dekt schade aan eigendommen van klanten wanneer u bijvoorbeeld een apparaat omstoot tijdens een inspectie.
Door beide verzekeringen te combineren, beschermt u uw bedrijf optimaal tegen een breed scala aan risico’s.
Conclusie: Welke verzekering past bij u?
Het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zit vooral in het type schade dat ze dekken. De BAV richt zich op fouten en nalatigheid in het werk, terwijl de AVB door derden geleden schade aan spullen en letsel dekt.
Wilt u zeker weten dat u de juiste verzekeringen hebt? Neem dan contact op met onze aansprakelijkheidsspecialisten. Wij helpen u bij het vinden van een oplossing die perfect past bij uw bedrijf zodat u zich kunt richten op waar u goed in bent: ondernemen!
Meer nieuws over mkb verzekeringen
Durf meer met DAS voor Ondernemers
Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering helpt jou als ondernemer bij zakelijke conflicten binnen de Benelux en Duitsland. Een belangrijk dekkingsonderdeel is incasso bijstand. Per 1-1-2025 kunnen DAS verzekerden kosteloos en onbeperkt gebruik maken van 150 juridische selfservice documenten.
Lees verderDe top-10 redenen voor een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering
In de snel veranderende zakelijke omgeving van vandaag de dag worden bestuurders en managers steeds vaker geconfronteerd met toenemende aansprakelijkheidsrisico's.
Lees verderToename van collectieve schadeclaims en hun impact op aansprakelijkheidsverzekeringen
De wereldwijde aansprakelijkheidsverzekeringsmarkt wordt uitgedaagd door de groei van collectieve schadeclaims, vooral buiten de Verenigde Staten. Uit onderzoek van Allianz Commercial blijkt dat defecte producten goed zijn voor 40% van alle claims. <br /> <br /> Chemische stoffen zoals PFAS worden wereldwijd een belangrijk doelwit van rechtszaken. In de VS hebben miljardenuitkeringen plaatsgevonden, en ook in Europa, zoals bij Chemours in Nederland, groeit het aantal claims. Collectieve acties richten zich steeds meer op farmaceutische, voedingsmiddelen- en chemische producten.<br /> <br /> Deze ontwikkelingen leiden tot volatiliteit voor aansprakelijkheidsverzekeringen, omdat schade vaak pas jaren na blootstelling zichtbaar wordt. Europa ziet een stijging in collectieve acties, waarbij landen zoals Nederland en Duitsland koplopers zijn in zaken over productaansprakelijkheid en persoonlijk letsel.
Lees verderNieuw bij Allianz: 50% starterskorting op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Jaarlijks starten enkele tienduizenden mensen als hun bedrijf. Speciaal voor hen heeft Allianz het Bedrijvenpakket voor zelfstandigen ontwikkeld. Vanaf vandaag biedt Allianz startende zzp-ers en MKB bedrijven een korting van 50% op de premie van hun AVB-verzekering gedurende het eerste verzekeringsjaar.
Lees verderBV opgericht? Vergeet de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering niet
Bij het oprichten van een besloten vennootschap (BV) komt veel kijken. Naast het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het vastleggen van de statuten, is er een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien maar van groot belang is: het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Lees verder