De risico's van PFAS en wat ondernemers kunnen verwachten

PFAS worden ook wel ‘het nieuwe asbest’ genoemd. Bedrijven in de voedsel-, textiel-, en verpakkingsindustrie, maar ook in de chemische sector, moeten bedacht zijn op de gevolgen van deze ontwikkelingen en proactief maatregelen nemen om aansprakelijkheid te beperken.

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), ook wel bekend als 'forever chemicals', komen steeds meer in de schijnwerpers vanwege hun schadelijke effecten op zowel het milieu als de gezondheid. Deze stoffen worden gebruikt in tal van producten zoals antiaanbakpannen, waterafstotende materialen en brandblusmiddelen, maar breken nauwelijks af en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder kanker en vruchtbaarheidsproblemen.

De Nederlandse overheid werkt samen met andere Europese landen aan een verbod op de productie en het gebruik van PFAS, met een definitief voorstel verwacht in 2025. Echter, dit zal de bestaande verontreiniging en schadelijke effecten niet direct verhelpen. Ondernemers moeten zich bewust zijn van de mogelijk aankomende aansprakelijkheidsrisico's, vooral als hun bedrijf in aanraking komt met PFAS of PFAS-houdende producten.

In landen zoals de Verenigde Staten hebben bedrijven zoals DuPont en 3M al enorme schikkingen moeten betalen wegens PFAS-gerelateerde claims. Ook in Europa beginnen schadeclaims en rechtszaken op te komen, zoals blijkt uit recente uitspraken in Zweden en andere landen. Bedrijven in de voedsel-, textiel-, en verpakkingsindustrie, maar ook in de chemische sector, moeten bedacht zijn op de gevolgen van deze ontwikkelingen en proactief maatregelen nemen om aansprakelijkheid te beperken.

Meer nieuws over mkb verzekering­en

12-09-2024

Indexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”

Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft).<br /> Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.

Lees verder